GOFRY Z MĄKI RAZOWEJ
SKŁADNIKI:
- 140 g mąki pszennej razowej Pernerka
- 2 łyżeczki do proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 120 g białego jogurtu
- 20 g cukru trzcinowego (w wersji wytrawnej zamiast cukru szczypta soli)
- Ok. 1 dcl wody
- Tłuszcz do posmarowania gofrownicy
RADY I SZTUCZKI:
Gofry można przyrządzić w wersji wytrawnej, zamieniając cukier solą.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki. Powinno nam powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. Ciasto można ewentualnie rozrzedzić, dodając odrobinę wody lub zagęścić, dosypując mąki, w zależności od rodzaju jogurtu, który może być gęstszy lub rzadszy.
Odstaw ciasto na parę minut. Piecz w gofrownicy aż nabiorą brązowawej barwy.