CHATKA Z PIERNIKA

Share on Facebook
1 porcji
3 / 5stopień trudności
180 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 60 dkg mąki gryczanej razowej Pernerka
  • mąka do podsypywania
  • 4 jaja
  • 40 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 dkg miodu
  • Sok z cytryny
  • masło do posmarowania papieru do pieczenia

POLEWA BEZOWA

  • 1 białek
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do smaku

RADY I SZTUCZKI:

Upieczone fragmenty, jeszcze gorące, możesz po wyjęciu z piekarnika posmarować ubitym jajkiem.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta:
Przesiej mąkę przez sito do miski, dodaj jajo, cukier puder, łyżkę sody spożywczej, przyprawy do piernika, sok z połowy dużej cytryny i płynny miód. Wymieszaj. Wyłóż ciasto na stolnicę i dalej ugniataj rękoma (jeżeli będzie za twarde, można dodać trochę śmietany). Dobrze ugniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki do następnego dnia.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Papier do pieczenia posmaruj masłem. Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na grubość 7 – 8 mm. Przygotowujemy je na papierze do pieczenia, aby nie porwać ciasta podczas przyrządzania.
Według przygotowanych foremek wykrój poszczególne części chatki. We wskazanych miejscach wytnij okna i drzwi. Z pozostałego ciasta przygotuj detale do ozdoby i komin. Poszczególne części na papierze przenieś na blachę, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika. Pozostaw między poszczególnymi elementami odstępy, aby się jeden do drugiego nie dotykały (piernik podczas pieczenia trochę się „podniesie”). Piecz przez 12 -1 5 minut.
Nożem wyrównaj brzegi poszczególnych elementów, aby do siebie dobrze pasowały (aby były równe).
Przygotuj polewę bezową.
Do białka dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny, skrobię kukurydzianą i cukier puder (uprzednio przesiany). Ubij sztywną pianę. Jeżeli masa jest za rzadka i płynna, dodaj tyle cukru, aby masa była wystarczająco gęsta. Przełóż ją do rękawa cukierniczego (nie może być płynna i musi łatwo nakładać się do rękawa). Najlepiej jest przed zdobieniem chatki spróbować masę. Ozdób poszczególne elementy i odstaw, żeby stwardniały. Następnie polewą bezową zlep poszczególne elementy obrazka.
Do chwili, gdy masa nie zastygnie, możesz korzystać z wykałaczek, które posłużą ci do przysuwania do siebie poszczególnych elementów (nałóż polewę, przyłóż dwa elementy do siebie, dociśnij i włóż wykałaczkę). Kiedy ściany domu stwardnieją, przeniesiemy chatkę i umocujemy ją na dolną część (podstawkę). Na koniec przylep ozdobiony dach, a na samym końcu – komin. Wszystkie „szwy” poszczególnych elementów posmaruj polewą bezową. Daj wszystkiemu porządnie stwardnieć.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.