RACUCHY Z WARZYWAMI

Share on Facebook
30 porcji
1 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 17 – 20 dkg mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3,5  dcl maślanki
  • 10 dkg marchwi
  • 10 dkg groszku
  • 20 dkg brokułów
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

RADY I SZTUCZKI:

Groszek może być z puszki lub mrożony. Można dodać również innych warzyw zgodnie z upodobaniami.

PRZYGOTOWANIE:

Surową umytą marchew zetrzyj na drobnej tarce, brokuły na grubej.
Do miski wlej maślankę, dodaj 3 jaja, pieprz, sól i wymieszaj. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i znowu wymieszaj. Na koniec wmieszaj przygotowane warzywa.
Na patelnię (lub patelnię do racuchów) wlej odrobinę oleju. Chochlą wylej ciasto na patelnię i powoli opiekaj placuszki z obu stron aż nabiorą złocistej barwy.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.