RACUCHY Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
- 17 – 20 dkg mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3,5 dcl maślanki
- 10 dkg marchwi
- 10 dkg groszku
- 20 dkg brokułów
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
RADY I SZTUCZKI:
Groszek może być z puszki lub mrożony. Można dodać również innych warzyw zgodnie z upodobaniami.
PRZYGOTOWANIE:
Surową umytą marchew zetrzyj na drobnej tarce, brokuły na grubej.
Do miski wlej maślankę, dodaj 3 jaja, pieprz, sól i wymieszaj. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i znowu wymieszaj. Na koniec wmieszaj przygotowane warzywa.
Na patelnię (lub patelnię do racuchów) wlej odrobinę oleju. Chochlą wylej ciasto na patelnię i powoli opiekaj placuszki z obu stron aż nabiorą złocistej barwy.