BABKA PANETTONE

Share on Facebook
2 porcji
5 / 5stopień trudności
1440 min

SKŁADNIKI:

ZAKWAS

  • 125 ml letniej wody
  • 125 g mąki pszennej TYP 530
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 torebka drożdży

PIERWSZY ETAP PRZYGOTOWYWANIA CIASTA

  • 680 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 330 ml wody
  • 4 żółtka
  • 170 g cukru
  • 25 g miodu
  • 160 g miękkiego masła
  • Zaczyn

DRUGI ETAP PRZYGOTOWYWANI CIASTA

  • Ciasto przygotowane w pierwszym etapie
  • 130 g wody
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 40 g miodu
  • 240 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru
  • 170 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 2 szczypty soli
  • 180 g rodzynek namoczonych w rumie zmieszanym z cukrem waniliowym

RADY I SZTUCZKI:

RADA 1: Zamiast rodzynek możesz dodać na przykład czekoladę.
RADA 2: Panettone przebij na wskroś dwoma szpikulcami do szaszłyków i obróć do góry nogami, aby w ten sposób stygła. Dzięki temu Panettone nie odpadnie „kapelusz”.

PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn

Drożdże i cukier zmieszaj w letnim mleku, dodaj mąki i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Pierwsza część ciasta

Wpierw wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj pozostałe. Wymieszaj ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin. (Nie szkodzi, jeśli będzie się lepić). Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość, dlatego włóż je do dużej miski.

Druga część ciasta

Do ciasta, które zostało przygotowane w pierwszym etapie wmieszaj dalej: jajo, żółtka, mąkę, sól, miód i cukier. Ugniataj robotem przez około 15 minut. Następnie dodaj po kawałku miękkie ciasto, aż zostanie wchłonięte. Odstaw ciasto na około 15 minut. Następnie dodaj rodzynki i ugniataj przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, w międzyczasie postara się je 2x złożyć na pół.
Podziel ciasto na dwie równe części. przełóż do formy na Panettone lub wyłóż garnek papierem do pieczenia i piecz w garnku. (Sprawdź, czy nie ma plastikowych uchwytów)
Ciasto w formie/garnku rozetnij na górę w kształcie „X” i odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.
Wstaw do pieczenia do rozgrzanego piekarnika, wpierw przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 15 minut, a następnie dokręć jeszcze do 150 stopni i piecz przez godzinę.  Zobacz ciasto, sprawdź wykałaczką, czy się nie lepi.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.