Loksze z makiem
SKŁADNIKI:
- 45 dkg gotowanych ziemniaków
- 10 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- mąka do posypania
- ¼ łyżeczki soli
- cukier puder – około 3 łyżek
- mielony mak – około 5 łyżek
- masło lub smalec w zależności od upodobania
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast masła możesz też użyć smalcu. Loksze najlepiej smakują świeże, ale można je też podawać następnego dnia.
PRZYGOTOWANIE:
Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki, dosyp mąki i soli. Wyrób rękoma ciasto i podziel je na sześć części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 2 milimetrów. Placek połóż na suchej patelni i opiecz z jednej strony. Kiedy na placku zaczną powstawać bąbelki, obróć go i bez oleju opiecz też z drugiej strony.
Gotowy placek posmaruj rozpuszczonym masłem, a posmarowaną stronę włóż do cukru zmieszanego z makiem. Zwiń jak naleśniki (z nadzieniem w środku).