Loksze z makiem

Share on Facebook
5 porcji
1 / 5stopień trudności
45 min

SKŁADNIKI:

  • 45 dkg gotowanych ziemniaków
  • 10 dkg mąki orkiszowej Pernerka
  • mąka do posypania
  • ¼ łyżeczki soli
  • cukier puder – około 3 łyżek
  • mielony mak – około 5 łyżek
  • masło lub smalec w zależności od upodobania

RADY I SZTUCZKI:

Zamiast masła możesz też użyć smalcu. Loksze najlepiej smakują świeże, ale można je też podawać następnego dnia.

PRZYGOTOWANIE:

Na drobnej tarce zetrzyj ziemniaki, dosyp mąki i soli. Wyrób rękoma ciasto i podziel je na sześć części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 2 milimetrów. Placek połóż na suchej patelni i opiecz z jednej strony. Kiedy na placku zaczną powstawać bąbelki, obróć go i bez oleju opiecz też z drugiej strony.
Gotowy placek posmaruj rozpuszczonym masłem, a posmarowaną stronę włóż do cukru zmieszanego z makiem. Zwiń jak naleśniki (z nadzieniem w środku).

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.