CIASTO ORZECHOWE

Share on Facebook
1 porcji
3 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

BAZA

  • 300 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 200 g mielonych orzechów (włoskie, migdały…)
  • 1x proszek do pieczywa
  • 100 g cukru
  • 250 g margaryny o smaku masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę

NADZIENIE 1

  • 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (mogą być też starte)

NADZIENIE 2

  • 4 białka
  • 100 g cukru

RADY I SZTUCZKI:

Ciasto piecze się w formie na ciasto o średnicy 27 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw wymieszaj wszystkie składniki na bazę i wyrób gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie równe części. 1/3 ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalki, pozostałą część ciasta owiń i włóż do lodówki na godzinę.
Ciasto z lodówki wykorzystaj na spód bazy. Rozwałkuj placek i włóż do formy na ciasto lub rękoma ułóż w formie. Na ciasto połóż jabłka, a na nie sztywną pianę z 4 białek i cukru.
Na koniec weź ciasto z zamrażalki i zetrzyj je na tarce na wierzch ciasta.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Sprawdzaj.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.