KIESZONKI Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
BAZA
- 400 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 1 masło
- 1 jajo
- 1 śmietana
- Szczypta soli
NADZIENIE
- 400 ml mleka
- 200 g mielonego maku
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej krupczatki Pernerka
- 1 łyżka powideł
RADY I SZTUCZKI:
Wyśmienite kieszonki z makiem z maki pszennej Pernerki, które pasują na każdą okazję.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw wymieszaj wszystkie składniki na bazę i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na noc.
Następnego dnia przygotuj nadzienie. W garnku podgrzej mleko i dodaj mak, cukier i łyżkę powideł. Krótko gotuj i dodaj mąkę. Gotuj aż zgęstnieje.
Następnie z ciasta rozwałkuj placek i pokrój kieszonki.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Sprawdzaj. Kiedy tylko kieszonki nabiorą złocistej barwy, są gotowe.