BISZKOPTY Z GRYCZANEJ PERNERKI

Share on Facebook
30 porcji
1 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 5 dkg mąki gryczanej razowej Pernerka 2 jajo
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 dkg skrobi kukurydzianej
  • masło do posmarowania papieru do pieczenia
  • czekolada do ozdoby

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do temperatury 185 stopni, na blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj go masłem.
Rozbij jaja, rozdzielając białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier puder, 2 łyżki gorącej wody i dobrze ubij mikserem (nawet 2 minuty).
Do mąki gryczanej dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i dodaj do ubitych żółtek ze szczyptą soli. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (nie potrzeba końcówki do dekorowania). Za pomocą rękawa nałóż na papier do pieczenia biszkopty – nie za szerokie, ciasto się trochę rozleje na boki. Biszkopty można robić podłużne (biszkopty cukiernicze) lub w okrągłym kształcie. Trzeba uważać, aby zachować wystarczające odstępy między poszczególnymi sztukami.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika, czas pieczenia: 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż biszkopty trochę ostygną zanim zaczniesz zdejmować je z papieru do pieczenia.
Jeżeli chcesz biszkopty zdobić, zagrzej gorzką czekoladę i przelej ją do rękawa cukierniczego z cienkim otworem do dekorowania. Nie rozrzedzaj czekolady. Po udekorowaniu poczekaj aż czekolada stwardnieje.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.