ROLADA RAZOWA

Share on Facebook
2 porcji
2 / 5stopień trudności
110 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 250 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 75 g jogurtu
  • 1 żółtko

DO POSMAROWANIA

  • Przecier pomidorowy
  • Sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku, chili

NADZIENIE

  • Szynka
  • Ser według upodobania (eidam, lazur, camembert)
  • Świeży szpinak
  • DO POSYPANIA
  • Jajo do posmarowania ciasta
  • Ziarna sezamu do posypania

RADY I SZTUCZKI:

Razową orkiszową Pernerkę można zastąpić orkiszową Pernerką. Świetnie smakuje z winem.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw ugnieć gładkie ciasto ze wszystkich składników, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, posmaruj je przecierem pomidorowym i posyp przyprawami.
Na ciasto ułóż warstwami w dowolniej kolejności nadzienie: szynkę, sery, szpinak i zwiń roladę.
Posmaruj jajem i posyp ziarnami sezamu.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.