ROLADA RAZOWA
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 250 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 1 proszek do pieczenia
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 75 g jogurtu
- 1 żółtko
DO POSMAROWANIA
- Przecier pomidorowy
- Sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku, chili
NADZIENIE
- Szynka
- Ser według upodobania (eidam, lazur, camembert)
- Świeży szpinak
- DO POSYPANIA
- Jajo do posmarowania ciasta
- Ziarna sezamu do posypania
RADY I SZTUCZKI:
Razową orkiszową Pernerkę można zastąpić orkiszową Pernerką. Świetnie smakuje z winem.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw ugnieć gładkie ciasto ze wszystkich składników, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, posmaruj je przecierem pomidorowym i posyp przyprawami.
Na ciasto ułóż warstwami w dowolniej kolejności nadzienie: szynkę, sery, szpinak i zwiń roladę.
Posmaruj jajem i posyp ziarnami sezamu.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.