KNEDLE ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
- 30 dkg mąki pszennej krupczatki Pernerka
- 50 dkg dzień wcześniej ugotowanych ziemniaków
- mąka do posypania
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli do posolenia wody
- około 15 dużych śliwek
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i osuszone śliwki pokrój i usuń pestki. W międzyczasie ugotuj wodę i posól ją płaską łyżeczką soli.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i zetrzyj na drobno na tarce. Do startych ziemniaków dodaj 3 łyżki oleju, jedno małe jajo, pół łyżeczki soli, mąkę pszenną krupczatkę Pernerka i wyrób ciasto. Dokładna ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków (ciasto nie powinno być za gęste, po rozwałkowaniu nie powinno się rwać). Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy do grubości około 0,5 cm.
Z ciasta wykrój kwadraty w takiej wielkości, aby w nie zawinąć śliwki. Knedle włóż do gotującej się wody i gotuj przez około 7 – 8 minut, czas gotowania zależy od wielkości knedli i ilości ciasta. Podczas gotowania należy knedle zamieszać. Kiedy knedle się ugotują, wyjmij je i poprzebijaj, aby pozbyć się pary (może być nożem, ale nie przebijaj knedli na wskroś, najwyżej do połowy) i okraś masłem, aby się nie zeschły. Na koniec posyp je makiem i cukrem.