CIASTO HRUSZKOWE Z NADZIENIEM

Share on Facebook
1 porcji
2 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 220 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 60 g cukru
  • 1 jajo
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • Szczypta soli

NADZIENIE MIGDAŁOWE

  • 250 g tłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki stołowe mąki

GRUSZKI

  • Około 3 gruszek
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • Cynamon
  • 3 łyżki stołowe rumu
  • 500 ml wody

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw ze wszystkich składników wyrób ciasto, które przełóż do formy na ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem.
W garnku zagotuj gruszki, dodawszy uprzednio wszystkie składniki i porozkrajane na pół gruszki (bez gniazd nasiennych). Gotuj przez około 2 – 3 minuty, w zależności od tego, jak są gruszki dojrzałe. Gruszki powinny być raczej twardsze, jeszcze zmiękną w piekarniku.
Wymieszaj wszystkie składniki na krem, a następnie wlej go do formy z ciastem. Na ostatku dodaj gruszki, a wcześniej ponacinaj je z wierzchu.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.