DROŻDŻOWE KNEDLE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 250 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 25 g drożdży
- 125 ml mleka
- 25 g cukru
- 1 jajo
- 25 g masła
- Szczypta soli
- Nadzienie – powidła śliwkowe lub wydrylowane i pokrojone w ćwiartki śliwki
POLEWA
- budyń waniliowy
- mleko
- cukier
- masło
DO POSYPANIA
- mielony mak
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Odlej odrobinę letniego mleka i wymieszaj z łyżką cukru i drożdżami. Przygotuj zaczyn do wyrośnięcia. (Około 15 minut). W mikrofalówce roztop masło.
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dodaj roztopione masło + zaczyn i ugnieć gładkie ciasto.
Z ciasta wydziel 5 kawałków, w które włożysz śliwki, ewentualnie powidła i zrobisz knedle. Pozostawić na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia przez około 30 minut.
Włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj przez pięć minut pod przykryciem, następnie obróć i gotuj przez kolejnych 5 minut bez pokrywki.
!!!Knedle podczas gotowania staną się znacznie większe, dlatego trzeba je gotować w małej ilości!!!
POLEWA
Przygotuj rzadki budyń, a następnie dodaj masło dla złagodzenia smaku.
Na talerz nałóż rzadki budyń, połóż knedel i posyp makiem. Jeżeli danie wydaje ci się za mało słodkie, możesz mak wymieszać z cukrem pudrem.