TORT SZWARCWALDZKI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 150 g mąki orkiszowej Pernerka
- 4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
- 100 g cukru
- 1x cukier waniliowy
- 20 g skrobi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe holenderskiego kakao
NADZIENIE 1
- 300 g czereśni (wiśni)
- 30 g skrobi
- 30 g cukru
- 2 dcl wody lub lepiej soku wiśniowego.
- 1 łyżka stołowa kirschu lub rumu – można pominąć
NADZIENIE 2
- 600 ml tłustej śmietany do ubicia
- 2 utwardzacze do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka stołowa kirschu lub rumu – można pominąć
DO OZDOBY
- Tarta gorzka czekolada
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Ubij białka na sztywno. Ubij żółtka z cukrem do uzyskania piany w jasnym kolorze.
Wpierw wymieszaj wszystkie suche składniki razem, a następnie dodaj kogel-mogel. Stopniowo wymieszaj z ubitą pianą.
Piecz w formie na tort w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Po upieczeniu poczekaj aż ostygnie i przetnij ciasto po środku na dwa placki o tej samej grubości.
NADZIENIE 1
W garnku zagotuj wydrylowane czereśnie lub wiśnie z cukrem i dodaj odrobinę wody. Gotuj powoli przez około 5 minut aż czereśnie (wiśnie) lekko zmiękną (czas gotowania zależy od dojrzałości owoców). Dodaj alkohol i skrobię, pogotuj jeszcze przez kilka minut aż całkowicie zgęstnieje.
NADZIENIE 2
Ubij śmietanę, dodaj utwardzacz i alkohol.
Ułóż tort. Zacznij od środka, tj. przełóż do rękawa cukierniczego nadzienie 1, a do drugiego – nadzienie 2. Wpierw nałóż kupkę pierwszego nadzienia na środek, potem zrób obwódkę drugim nadzieniem i tak stopniowo aż dojdziesz do brzegu tortu. Następnie ułóż drugą połową tortu i posmaruj cały tort bitą śmietaną, posyp startą czekoladą i ozdób.