CIASTO MORELOWE Z KRATKĄ
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 300 g mąki pszennej TYP 400 Pernerka
- 200 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajo
- 1 proszek do pieczenia
- Skórka cytrynowa starta z jednej cytryny
NADZIENIE
- 1 śmietana
- 2 opakowania twarogu
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 50 g cukru
- morele bez pestek
RADY I SZTUCZKI:
Do wypieku wykorzystaliśmy blachę w rozmiarze 20×30 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj skórkę cytrynową, żółtka i miękkie masło. Wyrób ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki.
W międzyczasie wymieszaj składniki nadzienia.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułóż morele (rozkrojoną częścią w dół), a morele polej nadzieniem.
Drugą część ciasta rozwałkuj na cienkie paski i ułóż je na wierzchu ciasta, tworząc kratkę.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.