CHAŁKI Z MAKIEM

Share on Facebook
10 porcji
1 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 50 g oleju (może być smalec)
  • 250 ml wody
  • 10 g soli
  • 25 g drożdży
  • mak + jajo na koniec

RADY I SZTUCZKI:

Chałki można posypać gruboziarnistą solą lub też ziarnami słonecznikowymi według upodobania,

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć elastyczne ciasto. Nagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
Upleć chałki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachowaj odstępy między chałkami, które podwoją swoją objętość).
Posmaruj jajkiem i posyp makiem.
Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej, dlatego chałki trzeba obserwować.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.