KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Share on Facebook
9 porcji
1 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

KNEDLE

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 70 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • Truskawki do knedli – około 9 szt.

NA KREM

  • Rozdrobnione truskawki

RADY I SZTUCZKI:

Można równie dobrze wykorzystać owoce sezonowe.

PRZYGOTOWANIE:

Ze składników wyrób lepkie ciasto.
Rozdrobnij truskawki. Teraz ciasto musi chwilkę poleżeć.
Następnie uformuj ręcznie kuleczki (starczy na około 9), kuleczki obtocz w mące i rozgnieć na placuszki, w które będziesz wkładać po jednej truskawce i lepić knedle. Ułóż na posypany mąką talerz/stolnicę.
Włóż do gotującej się wody na około 6 minut, do momentu aż knedle wypłyną na powierzchnię wody.
Podawaj na ciepło ze schłodzonym puree truskawkowym.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.