KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
KNEDLE
- 200 g miękkiego twarogu
- 70 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 40 g cukru pudru
- 1 jajo
- Truskawki do knedli – około 9 szt.
NA KREM
- Rozdrobnione truskawki
RADY I SZTUCZKI:
Można równie dobrze wykorzystać owoce sezonowe.
PRZYGOTOWANIE:
Ze składników wyrób lepkie ciasto.
Rozdrobnij truskawki. Teraz ciasto musi chwilkę poleżeć.
Następnie uformuj ręcznie kuleczki (starczy na około 9), kuleczki obtocz w mące i rozgnieć na placuszki, w które będziesz wkładać po jednej truskawce i lepić knedle. Ułóż na posypany mąką talerz/stolnicę.
Włóż do gotującej się wody na około 6 minut, do momentu aż knedle wypłyną na powierzchnię wody.
Podawaj na ciepło ze schłodzonym puree truskawkowym.