FOCCACIA
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 450 ml ciepłej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- Suszone pomidory, oliwki
- Zioła prowansalskie
- Oliwa
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Suche drożdże wymieszaj z wodą i dodaj do mąki, dosyp zioła i sól, a następnie wyrób ciasto (ciasto będzie się trochę lepić). Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po wyrośnięciu dodaj oliwę i suszone pomidory, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części i z każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
W placku zrób palcem otwory i posmaruj starannie oliwą. Posyp najlepiej gruboziarnistą solą.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.