FOCCACIA

Share on Facebook
2 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • Suszone pomidory, oliwki
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Suche drożdże wymieszaj z wodą i dodaj do mąki, dosyp zioła i sól, a następnie wyrób ciasto (ciasto będzie się trochę lepić). Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po wyrośnięciu dodaj oliwę i suszone pomidory, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części i z każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
W placku zrób palcem otwory i posmaruj starannie oliwą. Posyp najlepiej gruboziarnistą solą.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.