BŁONNIK I ZDROWY STYL ŻYCIA
W ciągu ostatnich lat stale rośnie liczba konsumentów zainteresowanych zdrowiem, odpowiednim stylem życia i związanym z nim zdrowym odżywianiem. Wybierając produkty spożywcze zwracają uwagę nie tylko na to, jak żywność wygląda i jak smakuje, ale też, coraz częściej interesuje ich to, jakie korzyści żywieniowe i zdrowotne oferuje konsumentowi.
Charakterystycznym znakiem razowych Pernerek jest duża zawartość błonnika, która niezastąpione znaczenie dla naszego zdrowia. Regularna konsumpcja błonnika przyczynia się do utrzymania równowagi flory jelitowej i prawidłowego funkcjonowania jelit. Długookresowy brak błonnika ma dla każdego z nas dużo negatywnych skutków. Zalicza się do nich również częstsze zatwardzenia i tendencje do nadwagi. Jego dostatek tworzy natomiast idealne środowisko dla flory bakteryjnej jelit, która żywi się błonnikiem i przyczynia się również do łatwiejszego wypróżniania. Warto też wspomnieć, że błonnik w pewnym stopniu zapobiega wchłanianiu substancji toksycznych i szkodliwych.
CZYM JEST BŁONNIK
Pod pojęciem błonnika kryją się wszystkie substancje pochodzenia roślinnego, na przykład celuloza, arabinoksylany i beta-glukany, które przechodzą przez jelito cienkie i w niezmienionej postaci przedostają się do jelita grubego. Poszczególne składniki błonnika możemy według ich właściwości rozdzielić na dwie grupy, a to na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
BŁONNIK ROZPUSZCZALNY
Podczas przechodzenia przez jelito cienkie błonnik rozpuszczalny częściowo zachowuje się jak „bariera”, która zapobiega wchłanianiu lekkostrawnych węglowodanów, cholesterolu i soli żółciowych. Dlatego wyroby młynarskie i piekarskie z dużą zawartością błonnika mają wyższy wskaźnik glikemiczny, a ich regularne spożywanie przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu cholesterolu we krwi. Niski wskaźnik glikemiczny zapewnia konsumentowi jeszcze jedną korzyść: po spożyciu produktów z dużą zawartością błonnika dłużej będzie się czuł syty i, jednym słowem, nie będzie zaraz głodny. W ostatecznym rozrachunku, zmniejszy swój pobór energii. Właśnie nadmiar energii w pożywieniu wśród populacji europejskiej stanowi główny faktor, który prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca typu 2 itp.
BŁONNIK NIEROZPUSZCZALNY
W jelicie grubym służy w wodzie błonnik nierozpuszczalny jako pożywienie dla bakterii jelitowych takich jak bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego, które są w stanie go częściowo lub całkowicie rozszczepić. W rezultacie powstaje kwas mlekowy i niektóre inne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te kwasy organiczne obniżają poziom pH w jelicie grubym, co prowadzi do wchłaniania substancji mineralnych, zwłaszcza wapnia. Niskie pH zapobiega również powstawaniu potencjalnych substancji rakotwórczych z soli żółciowych. Ponadto kwas tłuszczowy jest głównym źródłem energii dla kolonocytów, stanowiących część tzw. bariery śluzowej. Regularna konsumpcja błonnika przyczynia się do utrzymania równowagi flory jelitowej i prawidłowego funkcjonowania jelit.
JAK WYBRAĆ PRODUKT SPOŻYWCZY Z BŁONNIKIEM?
Stosując oznaczenia produktów spożywczych wszyscy producenci żywności muszą działać w oparciu o obowiązujące przepisy prawa. W tym przypadku chodzi o przepisy europejskie, a dokładnie o Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady, które w związku z błonnikiem wprowadza dwa nowe sposoby etykietowania żywności:
„źródło błonnika pokarmowego” oznacza żywność, która zawiera przynajmniej 3 g błonnika na 100 g oraz „wysoka zawartość błonnika pokarmowego”, gdy żywność zawiera przynajmniej 6 g błonnika na 100 g.
Regularne spożywanie błonnika w wystarczającej ilości ma bardzo dużo pozytywnych efektów na zdrowie konsumenta. Działanie to zostało potwierdzone poprzez liczne badania naukowe i z tego względu korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia błonnika zostały uwzględnione również w przepisach prawa europejskiego, co już przecież o czymś świadczy.
ZDROWIE I BŁONNIK
Przepisy objęły również oświadczenia zdrowotne dopuszczone by pojawić się na opakowaniach żywności. W tym wypadku chodzi o Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012, które rozróżnia oświadczenie o pełnym błonniku pokarmowym z danego źródła, ewentualnie o spożyciu określonego składnika błonnika (beta-glukany). Warto zaznaczyć, że poszczególne oświadczenia dotyczące spożycia pełnego błonnika mogą być wykorzystywane wyłącznie w przypadku produktów z wysoką zawartością błonnika pokarmowego, czyli takich, które zawierają przynajmniej 6 g błonnika na 100 g. W przypadku poszczególnych składników podane są również inne warunki ich wykorzystania, np. ich minimalna dzienna dawka, która pozwoli uzyskać wskazany rezultat.
Jak wygląda sytuacja z błonnikiem z poszczególnych zbóż? Błonnik z otrębów pszennych przyspiesza pasaż jelitowy, błonnik z ziarna jęczmienia i owsa przyczynia się do zwiększenia masy kału, a błonnik żytni pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.
JAK ZADBAĆ O WYSTARCZAJĄCĄ ILOŚĆ BŁONNIKA
Błonnik zawarty jest w dużej ilości żywności, do której zalicza się oczywiście razowe pieczywo. Błonnik wraz z innymi cennymi substancjami zawarty jest głównie w zewnętrznej powłoce ziarna, a przemiał mąk razowych odbywa się właśnie z tą powłoką, w przypadku Pernerki, co więcej, całkiem na drobno. Jest to jeden z głównych powodów, dlaczego zamiast białego pieczywa, powinniśmy do naszego menu włączyć też razowe. Dzięki mąkom Pernerka, stanie się to naprawdę łatwo. Oferta razowych Pernerek jest naprawdę bogata – żytnia razowa, orkiszowa razowa, pszenna razowa , gryczana razowa. Ponadto mąki razowe możecie mieć również w linii bio. Asortyment mąk Pernerka znajdziecie tutaj, a ciekawe przepisy pod tym linkiem.