BUŁKI DROŻDŻOWE Z PRODIŻU
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 25 dkg mąki pszennej TYP 400 Pernerka
- suche drożdże na 25 dkg mąki
- 2 czubate łyżki cukru kryształ
- 1 żółtko
- 3 dkg roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/ łyżeczki soli
- 110 – 120 ml mleka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
NADZIENIE
- 25 dkg twarogu w kostce
- 1 żółtkomleko według zapotrzebowania
- 3 dkg dobrze roztopionego masła
- cukier kryształ do smaku (około 2 łyżek)
- masło do posmarowania bułek
RADY I SZTUCZKI:
Podane ilości składników są na mały prodiż.
PRZYGOTOWANIE:
Do 1 dcl letniego mleka wsyp suche drożdże i rozpuść (zamieszaj), a następnie odstaw. W misce wymieszaj mąkę , dwie łyżki cukru, pół łyżeczki skórki z cytryny, sól.
Do drożdży z mlekiem dodaj żółtko i ubij, wlej do wymieszanych sypkich składników. Dodaj roztopione masło i cukier waniliowy, a następnie wyrób ciasto w maszynie do ugniatania. Podczas ugniatania dodawaj mleko tak, aby ciasto stało się sprężyste. Przykryj ściereczką i poczekaj aż wyrośnie (1 – 1,5 godziny w zależności od temperatury w kuchni).
Aby przygotować nadzienie, do twarogu dodaj żółtko, parę kropli soku z cytryny, cukier do smaku, miękkie masło i wymieszaj widelcem. Masę można rozrzedzić niewielką ilością mleka.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je, tworząc prostokąt o wymiarach około 20 x 32 cm. Podziel na 12 części (3 pasy, z których każdy na 4 części). Na każdą część (bułkę) połóż masę twarogową. Każdą bułkę zwiń (na kształt „węzełka”).
Prodiż posmaruj masłem i ułóż w nim bułki szwem do dołu. Każdą bułkę posmaruj z wierzchu i po bokach masłem (będzie się je łatwiej wyjmować). Odstaw znowu do wyrośnięcia na 20 minut. Przykryj prodiż, włącz i piecz przez 30 minut. Następnie przykryj bułki z wierzchu folią aluminiową i piecz jeszcze przez 5 minut. Przed wyjęciem odczekaj aż bułki lekko wystygną.