BUŁKI DO BURGERÓW

Share on Facebook
4 porcji
2 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 290 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 jaja
  • 40 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

RADY I SZTUCZKI:

Bułki możesz posypać na przykład też tartym serem.

PRZYGOTOWANIE:

Wsyp mąkę do miski, a po środku zrób dołek, wlej do niego ½ mleka i dosyp drożdże i cukier. Delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odczekaj aż wyrośnie zaczyn (około 15 minut).
Teraz dodaj pozostałe składniki (jaja, masło, pozostałą ilość mleka i sól) i dokładnie wyrób ciasto. Najlepiej ugniatać w robocie przez około 10 – 15 minut, jeżeli ugniatasz ciasto rękoma, przeznacz na to tyle samo czasu. Lepkie ciasto, które powstanie, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyjmij wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformuj bułkę i połóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw pod ściereczką na kolejnych 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ją skłóconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.