RURKI CYNAMONOWE
SKŁADNIKI:
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:
- 650 g mąki pszennej razowej Pernerka
- 7 g suchych drożdży
- 2 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
- 120 g roztopionego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 ml letniego mleka
DO NADZIENIA:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 10 g cynamonu
RADY I SZTUCZKI:
Zamiast cynamonu możesz dodać na przykład orzechów włoskich lub laskowych.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw zrób zaczyn. Do 50 ml ciepłego mleka wsyp drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10 minut, a w międzyczasie wymieszaj mąkę, cukier, sól i gałkę muszkatołową. Powstałą w ten sposób mieszankę dodaj do zaczynu z żółtkami i roztopionym masłem i stopniowo dodawaj też pozostałą część mleka. Ugnieć gładkie ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmaruj go miękkim masłem, posyp cukrem, cynamonem i cały placek zwiń. Powstałą w ten sposób rurkę pokrój na mniejsze rurki o szerokości około 1,5 – 2 cm. Formę do pieczenia posmaruj masłem i połóż na niej przygotowane rurki. Odstaw przykryte ściereczką przez kolejnych 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmaruj białkami i delikatnie posyp cukrem, piecz przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160°C.