OMLET CESARSKI
SKŁADNIKI:
- 1/2 litra mleka
- 4 jaja
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka cukru kryształ lub drobnego
- opakowanie cukru waniliowego
- 12 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- 12 dkg mąki razowej gryczanej Pernerka
- 2 łyżki rodzynek do posypania ciasta na patelni
- 6 – 10 dkg masła do smażenia
- owoce i cukier puder do smaku
RADY I SZTUCZKI:
Karmelizowane owoce: pokrój gruszki lub jabłka i podsmaż je na patelni z masłem z odrobiną wody i cukrem.
PRZYGOTOWANIE:
Oddziel żółtka od białek, a białka ubij na sztywną pianę.
Przygotuj ciasto: do żółtek dodaj 1/2 litra mleka, sól, łyżkę cukru i opakowanie cukru waniliowego, mąkę orkiszową i gryczaną i wymieszaj. Do ciasta wmieszaj ubitą pianę.
Na małym ogniu rozpuść połowę masła, a do niego dolej połowę gotowego ciasta. Dosyp do smaku rodzynki. Podsmaż z obu stron, a potem na patelni porwij łopatką. Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i karmelizowanymi owocami. Jeżeli chcesz, możesz dodać jeszcze domowej roboty sok owocowy.