OMLET CESARSKI

Share on Facebook
2 porcji
2 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 jaja
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka cukru kryształ lub drobnego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 12 dkg mąki orkiszowej Pernerka
  • 12 dkg mąki razowej gryczanej Pernerka
  • 2 łyżki rodzynek do posypania ciasta na patelni
  • 6 – 10 dkg masła do smażenia
  • owoce i cukier puder do smaku

RADY I SZTUCZKI:

Karmelizowane owoce: pokrój gruszki lub jabłka i podsmaż je na patelni z masłem z odrobiną wody i cukrem.

PRZYGOTOWANIE:

Oddziel żółtka od białek, a białka ubij na sztywną pianę.
Przygotuj ciasto: do żółtek dodaj 1/2 litra mleka, sól, łyżkę cukru i opakowanie cukru waniliowego, mąkę orkiszową i gryczaną i wymieszaj. Do ciasta wmieszaj ubitą pianę.
Na małym ogniu rozpuść połowę masła, a do niego dolej połowę gotowego ciasta. Dosyp do smaku rodzynki. Podsmaż z obu stron, a potem na patelni porwij łopatką. Przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i karmelizowanymi owocami. Jeżeli chcesz, możesz dodać jeszcze domowej roboty sok owocowy.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.