BOŻE ŁASKI

Share on Facebook
30 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg mąki gryczanej razowej Pernerka
  • mąka do posypywania według potrzeby
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 dkg masła
  • 4 dkg cukru pudru
  • 2 małe żółtka
  • 4 łyżki białego wina
  • 20 dkg tłustej śmietany
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • olej do smażenia według potrzeby

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wymieszaj wpierw w misce, a kiedy ciasto przestanie się tak bardzo lepić, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę.
Dobrze ugnieć ręką i odstaw pod przykryciem na pół godziny lub więcej. Nie trzeba wkładać ciasta do lodówki, wystarczy postawić je w chłodnym miejscu.
Ciasto podsyp mąką, rozwałkuj do grubości 3 mm i radełkiem krój różne kształty i wkładaj je do rozgrzanego oleju, smaż aż zrumienią się z obu stron. Dawniej gospodynie wykrajały w środku bożych łask w kształcie prostokąta radełkiem lub nożem otwór. Też możesz go zrobić, ale nie jest on konieczny. Wszystko zależy od wybranych kształtów.
Po smażeniu ułóż je na serwetki, które wsiąkną nadmiar oleju. Póki są jeszcze ciepłe, obtocz je w cukrze pudrze lub tylko posyp cukrem. Wszystko zależy od tego, jak słodkie mają być. Do cukru można też dodać cynamon.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.