BUŁKI Z TWAROŻKIEM

Share on Facebook
4 porcji
1 / 5stopień trudności
35 min

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie twarożku wiejskiego (200 g)
  • 200 g mąki orkiszowej razowej Pernerka (można jej wziąć nawet trochę więcej, zależy od twarożku, niektóre są gęstsze,inne rzadsze)
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki soliziarna do posypania wedle upodobania

RADY I SZTUCZKI:

Będą doskonale smakować, jeżeli masz czosnek niedźwiedzi i posiekasz listki czosnku do ciasta.
Bułki będą też wyśmienite, jeżeli użyjesz mąkę orkiszową Pernerka.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj twarożek mikserem z jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia.  (nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać, ale bułki po miksowaniu są bardziej delikatne i gładkie).
Do przesianej mąki dodaj mokrą masę i wyrób ciasto. Z ciasta uformuj 4 bochenki, posmaruj je wodą i posyp ziarnami. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Bułki z twarożkiem wiejskim i orkiszowej Pernerki.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.