BUŁKI Z TWAROŻKIEM
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie twarożku wiejskiego (200 g)
- 200 g mąki orkiszowej razowej Pernerka (można jej wziąć nawet trochę więcej, zależy od twarożku, niektóre są gęstsze,inne rzadsze)
- 1 proszek do pieczenia
- 1 jajo
- 2 łyżeczki soliziarna do posypania wedle upodobania
RADY I SZTUCZKI:
Będą doskonale smakować, jeżeli masz czosnek niedźwiedzi i posiekasz listki czosnku do ciasta.
Bułki będą też wyśmienite, jeżeli użyjesz mąkę orkiszową Pernerka.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj twarożek mikserem z jajkiem, solą i proszkiem do pieczenia. (nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać, ale bułki po miksowaniu są bardziej delikatne i gładkie).
Do przesianej mąki dodaj mokrą masę i wyrób ciasto. Z ciasta uformuj 4 bochenki, posmaruj je wodą i posyp ziarnami. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Bułki z twarożkiem wiejskim i orkiszowej Pernerki.