ROLADA KAKAOWA ZE ŚWIEŻYMI OWOACAMI

Share on Facebook
12 porcji
3 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie)
  • 90 g cukru pudru
  • 20 g dobrej jakości kakao
  • 25 g mąki ryżowej Pernerka
  • szczypta soli himalajskiej
  • masło do posmarowania papieru do pieczenia

NA KREM:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 250 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g truskawek
  • 125 g malin

RADY I SZTUCZKI:

Jeżeli nie wiesz, czy będziesz potrafić zwinąć roladę, możesz upiec spód, przeciąć go na dwie równe części, posmarować kremem i tylko złożyć. Powstaną w ten sposób piękne ciastka.

PRZYGOTOWANIE:

Ubij mikserem białka ze szczyptą soli. Kiedy białka zaczną być bielsze, po łyżkach dodawaj cukier puder, aż piana będzie sztywna.
Do piany wbij powoli żółtka. Na koniec już ręcznie wmieszaj kakao i mąkę ryżową.
Na blachę połóż papier do pieczenia, który będzie z obu stron posmarowany masłem. Ciasto równomiernie rozprowadź po papierze do pieczenia i piecz roladę w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Upieczoną roladę zdejmij z blachy, poczekaj chwilę aż ostygnie i zwiń.
Robotem ubij twaróg z cukrem pudrem a śmietaną do momentu powstania gęstego kremu.
Rozłóż roladę i posmaruj kremem (zostaw około jednej czwartej kremu na zdobienie rolady). Do kremu powkładaj dwie trzecie malin i truskawek pokrojonych na małe kawałki i znowu roladę zwiń.
Pozostałą ilość kremu przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim roladę. Na koniec obłóż świeżymi owocami.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.