JUDASZE
SKŁADNIKI:
- 50 dkg mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 1 dl mleka
- 1 dl śmietany 12% (może też być trochę więcej)
- suche drożdże na 1/2 kg mąki
- 10 dkg cukier kryształ lub drobny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dkg roztopionego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki rodzynek
- jajo do posmarowania przed pieczeniem
- masło i miód do posmarowania po upieczeniu do smaku
RADY I SZTUCZKI:
Włóż rodzynki do namoczenia w rumie przynajmniej godzinę zawczasu.
PRZYGOTOWANIE:
W 1 dl mleka w temperaturze pokojowej wymieszaj opakowanie suchych drożdży
Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki soli, skórkę z cytryny, opakowanie cukru waniliowego, 3 żółtka, 10 dkg cukru, rodzynki namoczone w rumie. Wlej wymieszane mleko z drożdżami, roztopione masło i śmietanę. Ugnieć ciasto.
Przełóż ciasto do miski, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Zajmie to około 90 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na węże grubości kciuka. Judasze mogą być różnokolorowe, najczęściej mają kształt sznurka, ale mogą też mieć kształt różnych zwierząt. Pamiętaj, że ciasto jeszcze urośnie.
Uformowane judasze przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to około 30 – 40 minut.
Zdejmij folię spożywczą, posmaruj skłóconym jajkiem, ozdób rodzynkami i migdałami, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piecz przez 18 – 20 minut aż się zrumieni.
Upieczone judasze możesz posmarować miodem, posypać cukrem lub po prostu nic z nimi więcej nie robić.