MARCHWIOWE MUFFINY RAZOWE

Share on Facebook
12 porcji
2 / 5stopień trudności
35 min

SKŁADNIKI:

  • 2 całe jaja
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 125 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 ml oleju
  • 180 g marchwi (startej na drobno)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

RADY I SZTUCZKI:

Z tego niesłychanie gładkiego ciasta możesz przyrządzić nie tylko muffiny, ale również cupcakes, bazę do swojego ulubionego tortu lub ciasto marchwiowe.
Przepis ten możesz wykorzystać, łącząc mąkę gryczaną i drobno mieloną w stosunku 1:1.

PRZYGOTOWANIE:

Robotem ubij na jasną pianę cukier z jajami. Wrzuć niższe obroty i powoli wmieszaj olej.
Do miski przesiej mąkę z cynamonem, sól, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Taką suchą mieszankę wmieszaj do piany z jaj.
Na koniec dodaj marchew i orzechy włoskie.
Do formy na muffiny włóż papierowe koszyczki i wypełnij ciastem mniej więcej do wysokości 1 cm pod krawędzią. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.