MARCHWIOWE MUFFINY RAZOWE
SKŁADNIKI:
- 2 całe jaja
- 150 g cukru trzcinowego
- 125 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 ml oleju
- 180 g marchwi (startej na drobno)
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
RADY I SZTUCZKI:
Z tego niesłychanie gładkiego ciasta możesz przyrządzić nie tylko muffiny, ale również cupcakes, bazę do swojego ulubionego tortu lub ciasto marchwiowe.
Przepis ten możesz wykorzystać, łącząc mąkę gryczaną i drobno mieloną w stosunku 1:1.
PRZYGOTOWANIE:
Robotem ubij na jasną pianę cukier z jajami. Wrzuć niższe obroty i powoli wmieszaj olej.
Do miski przesiej mąkę z cynamonem, sól, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Taką suchą mieszankę wmieszaj do piany z jaj.
Na koniec dodaj marchew i orzechy włoskie.
Do formy na muffiny włóż papierowe koszyczki i wypełnij ciastem mniej więcej do wysokości 1 cm pod krawędzią. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.