WIENIEC WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mąki pszennej TYP 400 Pernerka
- 20 g drożdży
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 l mleka (letniego)
- 80 g masła
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- Skórka z jednej cytryny
- 1 jajo (do posmarowania)
EWENTUALNE UZUPEŁNIENIE
- Migdały
- rodzynki
RADY I SZTUCZKI:
Aby środek wieńca był równy, ustaw w tym miejscu miskę z ceramiki.
PRZYGOTOWANIE:
Odlej trochę letniego mleka i dodaj łyżeczkę cukru i drożdże, wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia przez około 15 minut.
Następnie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i ugnieć gładkie ciasto (do ciasta można do smaku dodać migdały lub rodzynki). Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na trzy części i upleć warkocz. Połącz jego końce, tworząc wieniec. Przełóż na blachę i odczekaj jeszcze około 10 minut.
Posmaruj jajkiem i posyp migdałami.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.