BUŁECZKI DUKATOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 50 dkg mąki orkiszowej Pernerka
- suche drożdże na ½ kg mąki
- 2 żółtka
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek cukru kryształ lud drobnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 dl mleka
- masło do posmarowania formy i bułek według zapotrzebowania
Krem budyniowy na połowę porcji bułek:
- 3/4 l mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier kryształ lub drobny do smaku
- 1 łyżeczka rumu (niekoniecznie)
KREM WANILIOWY (SOS NA BAZIE BIAŁEGO WINA) NA PÓŁ PORCJI BUŁEK:
- 1,5 dl białego wina
- 5 dkg cukru kryształ lub drobnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 całe jaja
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Suche drożdże wymieszaj w jednym dl mleka i wyrób maszyną do ugniatania ciast z pozostałymi składnikami. Ciasto nie będzie gęste. Przykryj i odstaw aż porządnie wyrośnie. Nawet do 2 godzin.
Potrzebne będą dwie formy o rozmiarach około 15 x 25 cm, które posmarujemy masłem. Z wyrośniętego ciasta odkrawaj małe kawałki ciasta, ręką delikatnie uformuj kuleczki i wkładaj do formy. Każdy kawałek ciasta posmaruj masłem, a na końcu posmaruj też wierzch.
Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez 20 minut, czyli aż się zrumienią.
Składniki na krem waniliowy przegotuj w wysokiej jakości garnuszku, na koniec można dodać do smaku małą łyżeczkę rumu.
Krem waniliowy przygotuj w kąpieli wodnej, wszystkie wymieszane w misce składniki włóż do kąpieli i od razu zacznij powoli ubijać. Po trzech minutach przełącz program ubijania na 3. Ubijanie zajmuje trochę więcej czasu, ale wytrzymaj.