ŻYTNIE ROGALIKI
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki żytniej razowej Pernerka
- 150 ml mleka
- 1 łyżka stołowa octu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżka stołowa oleju
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Mleko, kminek, gruboziarnista sól do posmarowania i posypania.
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw przygotuj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia. (Połącz drożdże, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut.)
Następnie wymieszaj wszystkie składniki i na końcu dodaj zaczyn. W robocie ugnieć ciasto i poczekaj 120 minut aż wyrośnie (nie będzie to klasyczne ciasto, będzie przypominać pastę).
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj koło i podziel je na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwiń od najszerszego brzegu do najcieńszego i połóż na blachę. Możesz piec prosty jak paluch lub zgiąć.
Odczekaj jeszcze 30 minut aż rogaliki wyrosną na blasze. Posmaruj rogaliki mlekiem i posyp solą lub kminkiem. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 minut.