CIASTKA SEROWE

Share on Facebook
60 porcji
1 / 5stopień trudności
20 min

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki orkiszowej Pernerka BIO
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 100 g tartej goudy
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 żółtka
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • Białko do posmarowania
  • Sezam, kminek lub gruboziarnista sól do posypania

RADY I SZTUCZKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

Połącz wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj goudę, masło, żółtka, wodę i ugnieć ciasto. Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Wyjmij stolnicę i delikatnie posyp ją mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto placek o grubości około 3 mm. Wykrój dowolne kształty i ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem i posyp sezamem, kminkiem lub solą.
Piecz przez około 12 -14 minut w temperaturze 170°C aż się zrumienią.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.