LINECKIE CIASTECZKA Z MĄKI ORKISZOWEJ

Share on Facebook
5 plechů porcji
2 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 340 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • drobno starta skórka z 1 cytryny bio

RADY I SZTUCZKI:

Ciastka zlepiamy ze sobą marmoladą.

PRZYGOTOWANIE:

Przesiej mąkę i cukier puder na stolnicę. Dodaj miękkiego masła, żółtka i skórkę z cytryny. Ugniataj rękoma aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto musi mieć gładką konsystencję i nie może przylepiać się do stolnicy. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
Wyjmij ciasto z lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Posyp stolnicę delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 – 3 mm. Wykrój dowolne kształty i ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 7 – 8 minut.
Po schłodzeniu zlep ciastka konfiturą.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.