LINECKIE CIASTECZKA Z MĄKI ORKISZOWEJ
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki orkiszowej Pernerka
- 340 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- 2 żółtka
- drobno starta skórka z 1 cytryny bio
RADY I SZTUCZKI:
Ciastka zlepiamy ze sobą marmoladą.
PRZYGOTOWANIE:
Przesiej mąkę i cukier puder na stolnicę. Dodaj miękkiego masła, żółtka i skórkę z cytryny. Ugniataj rękoma aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto musi mieć gładką konsystencję i nie może przylepiać się do stolnicy. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
Wyjmij ciasto z lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Posyp stolnicę delikatnie mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 – 3 mm. Wykrój dowolne kształty i ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 7 – 8 minut.
Po schłodzeniu zlep ciastka konfiturą.