PIERNICZKI GRYCZANO-RYŻOWE

Share on Facebook
30 porcji
2 / 5stopień trudności
60 min

SKŁADNIKI:

 

  • 200 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • 200 g mąki ryżowej Pernerka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jaja
  • 140 g miodu
  • 60 g masła

RADY I SZTUCZKI:

Po wyjęciu z piekarnika możne delikatnie posmarować żółtkiem, aby pierniczki lepiej wyglądały i odstawić do wystygnięcia.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw wymieszaj sypkie składniki, a następnie dodaj miód, jaja, miękkie masło i ugnieć ciasto. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wytnij ciastka. Piecz w wcześniej rozgrzanym pi170°C przez około 7 – 9 minut.
Ozdób wedle upodobań sposób polewą bezową. Pierniczki są od razu miękkie.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.