PISTACJOWE GRISSINI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 500 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
- 250 g wody
- 40 g oliwy
- 20 g miodu
- 5 g soli morskiej
- 200 g grubo posiekanych niesolonych pistacji
- 10 g drożdży
DO WYKOŃCZENIA
- 1 łyżka soli morskiej
RADY I SZTUCZKI:
Końcówki namocz w rozpuszczonej mlecznej lub białej czekoladzie. Posyp mieszanką soli i kolorowej posypki. Przechowuj z zamykanym naczyniu w suchym i chłodnym miejscu.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wymieszaj i ugnieć, tworząc elastyczne nielepiące się ciasto; przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozwałkuj cienkie paski o długości 35 cm, potrzyj je wodą, posyp gruboziarnistą solą i od razu upiecz na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 170°C aż się zrumienią. Odstaw do wystygnięcia.