STRUDEL BOŻONARODZENIOWY

Share on Facebook
2 porcji
3 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

  • 375 g mąki pszennej TYP 530 Pernerka
  • 1 opakowanie drożdży
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 jaja
  • 175 g masła
  • 300 g rodzynek
  • 200 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 100 g migdałów
  • 100 ml rumu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

DO POSMAROWANIA

  • 75 g roztopionego masła
  • 1 cukier puder według zapotrzebowania

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw zalej rodzynki rumem i namocz, najlepiej przez noc.
Wymieszaj mąkę z drożdżami i zalej letnim mlekiem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, jaja, masło i ugnieć rękoma. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Potem wmieszaj rodzynki, migdały i kandyzowaną skórkę. Pozostaw jeszcze przez 15 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i 3x zwiń. Ręką zrób grzbiet. Przenieś na blachę i poczekaj jeszcze 15 minut aż wyrośnie. Piecz w 140 stopniach przez około 50 minut.
Roztop masło i posmaruj upieczoną struclę. Następnie posyp ją cukrem pudrem i schłódź.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.