MIODOWO-MAKOWE HERBATNIKI
SKŁADNIKI:
- 270 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 10 g mielonego maku
- 1 cukier waniliowy
- 150 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 100 g miodu
- skóra z 1 cytryny bio
- sok z ½ cytryny
RADY I SZTUCZKI:
Spróbuj herbatników ze szklanką mleka
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj mąkę, skrobię, cukier waniliowy oraz mak. Dodaj pokrojone w kostki masło, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, miód i żółtka.
Wyrób ciasto i odstaw je na około godzinę w chłodne miejsce.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Powycinaj kółka i ułóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 170°C około 15 – 20 minut aż się zrumienią.