PIZZA WEGETARIAŃSKA
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 400 g mąki orkiszowej razowej Pernerka
- 1 opakowanie suchych drożdży (odrobina mleka i cukru do zrobienia zaczynu)
- 10 g soli
- 2 dcl wody
- 2 łyżka oliwy
WIERZCH PIZZY
- pesto bazyliowe
- pomidory
- papryka
- papryczki chili
- cukinia
- pieczarki
- czerwona cebula
- sól, oregano
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Suche drożdże i łyżeczkę cukru wsyp do letniego mleka (100 ml) i odstaw zaczyn do wyrośnięcia przez około 10 minut.
Do miski robota przesiej mąkę, dodaj zaczyn, sól, wodę i oliwę. Ugniataj przez około 5 minut.
Ciasto przykryte ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. (rozmiar na blachę)
Połóż pizzę na blasze na papierze do pieczenia.
Posmaruj pizzę pesto z bazylii, ułóż warzywa, pieczarki, posól i posyp oregano.
Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 10 minut.