JESIENNE CIASTO RAZOWE Z MAKIEM
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
- 5 jajek
- 350 g drobnego cukru
- 200 g mielonego maku
- 150 g mąki gryczanej razowej Pernerka
- 250 g śmietany do ubijania
- 150 g oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 bezglutenowy proszek do pieczenia
DO PRZYGOTOWANIA POLEWY:
- 250 g cukier puder
- 60 g sok z cytryny
DO WYKOŃCZENIA:
- Kwiat bławatka
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Na biszkopt ubij jaja i cukier na gęstą pianę, dodaj śmietanę i olej, delikatnie wmieszaj pozostałe składniki. Wlej do wyższej formy wymazanej olejem i oprószonej mąką. Dobrze rozprowadź i piecz w temperaturze 170°C przez około 25 – 30 minut. Na jeszcze letnim biszkopcie rozprowadź polewę przygotowaną poprzez porządne wymieszanie cukru i soku. Posyp kwiatami bławatka i poczekaj aż ostygnie.