JESIENNE CIASTO RAZOWE Z MAKIEM

Share on Facebook
40 porcji
2 / 5stopień trudności
45 min

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 350 g drobnego cukru
  • 200 g mielonego maku
  • 150 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • 250 g śmietany do ubijania
  • 150 g oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 bezglutenowy proszek do pieczenia

DO PRZYGOTOWANIA POLEWY:

  • 250 g cukier puder
  • 60 g sok z cytryny

DO WYKOŃCZENIA:

  • Kwiat bławatka

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Na biszkopt ubij jaja i cukier na gęstą pianę, dodaj śmietanę i olej, delikatnie wmieszaj pozostałe składniki. Wlej do wyższej formy wymazanej olejem i oprószonej mąką. Dobrze rozprowadź i piecz w temperaturze 170°C przez około 25 – 30 minut. Na jeszcze letnim biszkopcie rozprowadź polewę przygotowaną poprzez porządne wymieszanie cukru i soku. Posyp kwiatami bławatka i poczekaj aż ostygnie.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.