WALASKIE PLACKI GRUSZKOWE Z ANYŻEM

Share on Facebook
6 porcji
4 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 500 g mąki orkiszowej razowej Pernerka BIO
  • 100 g smalcu
  • 250 g mleka
  • 2 żółtek
  • 20 g drożdży
  • 75 g drobnego cukru
  • 5 g soli morskiej

NADZIENIE:

  • 4 kg gruszek, najlepiej polnych
  • 100 g melasy
  • 100 g cukru brunatnego
  • 100 g rumu
  • 10 g mielonego anyżu
  • 1 g cynamonu

KRUSZONKA:

  • 110 g mąki orkiszowej
  • 55 g masła
  • 55 g drobnego cukru
  • szczypta soli

DO WYKOŃCZENIA:

  • 200 g masła do posmarowania
  • zmielony piernik do posypania
  • rum do smaku

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: do letniego mleka włóż rozdrobnione drożdże i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie i lśniące ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Masz dużo czasu na przygotowanie nadzienia i kruszonki.
Nadzienie: wyjmij gniazda nasienne z gruszek i zmiel je w młynku na mięso. Upiecz z cynamonem i anyżem do zgęstnienia przez godzinę w temperaturze 170°C. Dodaj rum, cukier i melasę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Kruszonka: z wszystkich składników wyrób piękną sypką kruszonkę. Możesz zrobić więcej i zamrozić na zapas.
Ciasto podziel na 4 części, uformuj kule i na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj na koła o średnicy 30 cm. Przenieś na papier do pieczenia, a boki posmaruj roztopionym masłem. Na każdy kawałek ciasta nanieś nadzienie gruszkowe i dobrze rozprowadź; posyp kruszonką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 – 9 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika polej masłem, do którego do smaku dodaj rum. Posyp startym kawałkiem piernika i postaraj się za wszelką cenę wytrzymać, żeby wystygło. Doskonałe z białą lub zbożową kawą.
Uwaga: dawniej gruszki przez całe lato suszono, aby można je było zimą ugotować na miękko, zmielić i doprawić cukrem, rumem i przyprawami. Wersja ta jest równie dobra, pominęliśmy w niej tylko przydługi proces suszenia owoców.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.