WALASKIE PLACKI GRUSZKOWE Z ANYŻEM
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 500 g mąki orkiszowej razowej Pernerka BIO
- 100 g smalcu
- 250 g mleka
- 2 żółtek
- 20 g drożdży
- 75 g drobnego cukru
- 5 g soli morskiej
NADZIENIE:
- 4 kg gruszek, najlepiej polnych
- 100 g melasy
- 100 g cukru brunatnego
- 100 g rumu
- 10 g mielonego anyżu
- 1 g cynamonu
KRUSZONKA:
- 110 g mąki orkiszowej
- 55 g masła
- 55 g drobnego cukru
- szczypta soli
DO WYKOŃCZENIA:
- 200 g masła do posmarowania
- zmielony piernik do posypania
- rum do smaku
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: do letniego mleka włóż rozdrobnione drożdże i odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie i lśniące ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Masz dużo czasu na przygotowanie nadzienia i kruszonki.
Nadzienie: wyjmij gniazda nasienne z gruszek i zmiel je w młynku na mięso. Upiecz z cynamonem i anyżem do zgęstnienia przez godzinę w temperaturze 170°C. Dodaj rum, cukier i melasę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Kruszonka: z wszystkich składników wyrób piękną sypką kruszonkę. Możesz zrobić więcej i zamrozić na zapas.
Ciasto podziel na 4 części, uformuj kule i na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj na koła o średnicy 30 cm. Przenieś na papier do pieczenia, a boki posmaruj roztopionym masłem. Na każdy kawałek ciasta nanieś nadzienie gruszkowe i dobrze rozprowadź; posyp kruszonką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 8 – 9 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika polej masłem, do którego do smaku dodaj rum. Posyp startym kawałkiem piernika i postaraj się za wszelką cenę wytrzymać, żeby wystygło. Doskonałe z białą lub zbożową kawą.
Uwaga: dawniej gruszki przez całe lato suszono, aby można je było zimą ugotować na miękko, zmielić i doprawić cukrem, rumem i przyprawami. Wersja ta jest równie dobra, pominęliśmy w niej tylko przydługi proces suszenia owoców.