BABKA DROŻDŻOWA Z MIGDAŁAMI I JAGODAMI
SKŁADNIKI:
- 60 g rodzynek
- 300 g mąki orkiszowej razowej Pernerka BIO
- 40 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 100 g mleka
- 8 g drożdży
- 70 g masła
- 5 g soli morskiej
Do wykończenia
- dżem jagodowy
- świeży tymianek
- cukier puder
RADY I SZTUCZKI:
PRZYGOTOWANIE:
Włóż do miski wszystkie zważone składniki oprócz rodzynek i wyrób łyżką drobno mieszane lśniące ciasto. Nie trzeba dodawać więcej mąki; ciasto zgęstnieje, jak postoi. Na sam koniec wmieszaj rodzynki. Odstaw przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Foremkę na babkę posmaruj na wpół płynnym masłem i posyp tartymi migdałami. Wyrośnięte ciasto krótko ugnieć i uformuj brioszkę. Zrób w niej dziurkę (jak w donacie) i delikatnie przełóż do przygotowanej formy. Poczekaj aż potroi swoją objętość. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 20 minut.
Poczekaj aż ostygnie i posyp cukrem. Na polewę zagotuj 3 łyżki dżemu, łyżkę wody i kilka gałązek tymianku. Nałóż ją na babkę póki będzie jeszcze letnia. Ozdób tymiankiem i podawaj z uśmiechem na ustach. Jest naprawdę wyśmienita!!!