TORT KRÓLOWEJ WIKTORII

Share on Facebook
4-6 porcji
3 / 5stopień trudności
90 min

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 200 g drobnego cukru
  • 250 g mąka orkiszowa Pernerka BIO
  • 100 g maślanka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 400 g śmietany 33% do ubijania
  • 1 laska wanilii

DOWYKOŃCZENIA:

  • 50 ml wiśniówki
  • 400 g świeżych truskawek i czereśni
  • 200 g galaretki z róży indyjskiej Fat Brothers
  • 1 łyżka posiekanych pistacji

RADY I SZTUCZKI:

PRZYGOTOWANIE:

Ubij gęstą pianę z jaj z cukrem i solą. Ostrożnie wmieszaj masło z maślanką, a na koniec delikatnie „zapakuj” mąkę z proszkiem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku na wyłożonej papierem formie do ciasta o średnicy 16 cm w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka do szaszłyków. Poczekaj aż wystygnie i dwa razy przekrój. Spód skrop połową wiśniówki i posmaruj połową galaretki z róży. Na tak przygotowany spód nałóż za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdę 1/3 na sztywno ubitej śmietany z wanilią. Przyłóż drugim kawałkiem ciasta i powtórz czynność. Połóż ostatni kawałek ciasta i posmaruj pozostałą śmietaną. Ozdób świeżymi truskawkami oraz czereśniami i posyp posiekanymi pistacjami. Podawaj po schłodzeniu.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.