PIERNICZKI WIELKANOCNE
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki orkiszowej Pernerka
- 2 łyżka miodu
- 2 jaja
- 80 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody spożywczej
RADY I SZTUCZKI:
Jeszcze ciepłe posmaruj białkiem. Pierniczki będą się wtedy ładnie lśnić.
PRZYGOTOWANIE:
W garnku na małym ogniu wymieszaj cukier, miód, masło i jaja, a następnie ubij do powstania piany.
Dodaj przyprawę do piernika, kakao i sodę spożywczą, ubijaj aż zgęstnieje.
Gorącą masę wlej do mąki i ugnieć gęste ciasto.
Odstaw w zimne miejsce do następnego dnia.
Następnego dnia rozwałkuj place i powykrawaj z niego różne kształty.
Piecz przez około 7 – 8 minut w temperaturze 200°C.