PIERNICZKI WIELKANOCNE

Share on Facebook
2-3 plechy porcji
3 / 5stopień trudności
30 min

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 2 łyżka miodu
  • 2 jaja
  • 80 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody spożywczej

RADY I SZTUCZKI:

Jeszcze ciepłe posmaruj białkiem. Pierniczki będą się wtedy ładnie lśnić.

PRZYGOTOWANIE:

W garnku na małym ogniu wymieszaj cukier, miód, masło i jaja, a następnie ubij do powstania piany.
Dodaj przyprawę do piernika, kakao i sodę spożywczą, ubijaj aż zgęstnieje.
Gorącą masę wlej do mąki i ugnieć gęste ciasto.
Odstaw w zimne miejsce do następnego dnia.
Następnego dnia rozwałkuj place i powykrawaj z niego różne kształty.
Piecz przez około 7 – 8 minut w temperaturze 200°C.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.