O ŻYCIE

Żyto cieszy się popularnością zwłaszcza w Europie Wschodniej, Środkowej i Północnej, dokąd trafiło wraz z nadejściem Słowian po epoce brązu. Pod jego uprawę najlepsze są obszary położone na większych wysokościach nadmorskich, dlatego dobrze powodzi mu się przede wszystkim w regionach położonych u podnóży gór.

DO CZEGO SIĘ NADAJE

Mąka żytnia razowa nadaje się do wypieku domowego chleba i do zakwasu, do przygotowywania wytrawnych i słodkich potraw oraz do słodkiego pieczywa. Lubimy rogaliki i naleśniki z żytniej mąki, tort miodowy i inne przepisy. Mąkę żytnią można wykorzystać bez dodatków lub w połączeniu z mąką orkiszową lub pszenną. Aby ciasto dobrze wyrosło trzeba na każde 4 porcje mąki żytniej dodać jedną porcję jasnej mąki orkiszowej lub pszennej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze w porcji 100 g.

  • Wartość odżywcza

    1446 kJ / 343 kcal
  • Tłuszcze / w tym kwasy tłuszczowe nasycone
    1,8 g / 1,4 g
  • WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE / W TYM CUKRY
    61,2 g / 0,7 g
  • Białka
    12,4 g
  • Sól
    0,0 g
  • Błonnik
    16 g
  • T

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.