WIELKANOCNE MINI BUŁECZKI
SKŁADNIKI:
- 3/4 kg mąki orkiszowej Pernerka
- 100 g smalcu
- 125 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- ½ drożdży
- łyżeczka soli
- rodzynki namoczone w rumie do smaku
RADY I SZTUCZKI:
Do ciasta wmieszaj kandyzowane owoce lub migdały.
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotuj zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i odrobinę ciepłego mleka
2) Wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól), a następnie dodaj rodzynki, roztopiony smalec, mleko, jaja i zaczyn. Ugniataj przez około 10 minut
3) Odstaw do wyrośnięcia na 60 minut, a potem uformuj małe kawałki po około 100 g i pozostaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
4) Piecz w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut.