CHLEB WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki orkiszowej Pernerka
- 100 g drobnego cukru
- 80 g masła
- 3 żółtka
- 150 ml śmietany
- 80 ml mleka
- 50 g rodzynek
- 50 g siekanych migdałów do posypania na koniec
- skórka z jednej cytryny
- 21 g świeżych drożdży
- szczypta soli
RADY I SZTUCZKI:
Dzień wcześniej namocz rodzynki w rumie, bochenek będzie miał dzięki temu bardziej intensywny smak.
PRZYGOTOWANIE:
Wpierw przygotuj zaczyn. Do małej misy nalej letnie mleko. Do mleka wrzuć rozdrobnione drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 50 g mąki, a całość zmieszaj w gładkie ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki z solą, a po środku zrób dołek. Do dołka wlej śmietanę i zaczyn. Dodaj cukier, żółtka, miękkie masło, rodzynki, migdały i skórkę z cytryny. Następnie wszystko wymieszaj łyżką. Następnie mieszankę wyłóż na stolnicę i ugniataj ją dotąd, aż uzyskasz gładkie, spójne ciasto. Ciasto włóż z powrotem do miski, zakryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do urośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego okrągły bochenek, połóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekaj kolejnych 30 minut aż wyrośnie. Rozgrzej piekarnik na 160°C. Wyrośnięty bochenek natnij z wierzchu, robiąc krzyż, posmaruj skłóconym jajem, posyp płatkami migdałowymi i piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.