BUŁECZKI JOGURTOWE

Share on Facebook
6 porcji
3 / 5stopień trudności
150 min

SKŁADNIKI:

  • 180 g mąki żytniej razowej Pernerka
  • 250 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 250 ml wody
  • 100 g jogurtu
  • 50 g masła
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • nasiona kopru włoskiego do posypania

RADY I SZTUCZKI:

Z ciasta na bułeczki można też upiec cały bochenek chleba.

PRZYGOTOWANIE:

Wpierw przygotuj zaczyn w taki sposób, że do dużej miski wlej wodę, dodaj suchych drożdży, cukier, mąkę orkiszową i całość zmieszaj w gęste ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw zaczyn w cieście do wyrośnięcia. W międzyczasie do drugiej miski przesiej mąkę żytnią, wmieszaj do niej sól, pokrojone masło, jogurt i całość wymieszaj.
Połącz obie masy. Najlepiej jest przemieścić zaczyn do sypkiej mieszanki. Wymieszaj ciasto łopatką, a pozostałą część pracy niech wykona robot. Ugniataj ciasto końcówką z hakiem na średnich obrotach przez około 10 minut, dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą. Następnie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i jeszcze przez 10 minut je ugniataj aż ciasto całkowicie przestanie się lepić i zyska g gładką i sprężystą konsystencję. Ugniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w misce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części, a następnie uformuj z nich małe bułki. Bułki przykryj folią spożywczą i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmaruj skłóconym jajkiem, przetnij z wierzchu nożem i posyp nasionami kopru włoskiego. Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz je jeszcze przez kolejne 15 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.