PIZZA GRYCZANA/ORKISZOWA

Share on Facebook
1 pizza porcji
2 / 5stopień trudności
120 min

SKŁADNIKI:

DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • 100 g mąki gryczanej razowej Pernerka
  • 80 g mąki orkiszowej Pernerka
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

DO PRZYGOTOWANIA PIZZY:

  • 200 g sugo
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 mozzarella
  • 80 g sera feta
  • 1 łyżka oregano

RADY I SZTUCZKI:

Ciasto na pizzę możesz wykorzystać do przygotowania foccacii.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsyp mąkę gryczaną i orkiszową, dodaj cukier i sól, i całość wymieszaj łyżką. Pośrodku mieszanki mąki zrób dołek, a następnie wlej do niego letnią wodę, dosyp drożdże i rozmieszaj je w wodzie. Następnie wymieszaj całą mieszankę, dodaj oleju i całość rękoma ugnieć w gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w misce przez godzinę do wyrośnięcia.
Zanim ciasto wyrośnie, przygotuj składniki do pizzy. Oczyść cebulę, przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Przygotowaną cebulę zrumień na patelni w małej ilości oleju aż będzie miękka i do smaku ją posól. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Na patelni delikatnie na maśle zrumień. Mozzarellę pokrój w plasterki, a fetę pokrusz.
Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkuj na duży placek o grubości 4 mm i ozdób go przygotowanymi składnikami. Wpierw ją posmaruj sugo, potem sugo pokryj cebulą i pieczarkami. Dalej pizzę posyp suszonym oregano, a na wierzch połóż mozzarellę i fetę. Odstaw pizzę i włącz piekarnik.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Pizzę piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić prawidłowe działanie stron i dokonywać analizy odwiedzalności.
Korzystając ze strony, wyrażasz na to zgodę.